Introductie
We stellen vast dat bij kleine bedrijven waar de productie steeds verder stijgt vaak overwogen wordt een doseermachine aan te schaffen. Dit is een zeer goede keuze aangezien een doseertoestel een oplossing kan bieden voor heel wat bottle necks zoals een hogere productie, kleine recipiënten of het gebrek aan mankracht.
Naast de tijdswinst en het snelle cash back principe van een doseertoestel zijn er ook nog andere voordelen voor het bedrijf. Het kan de output van het proces verhogen en ook de accuraatheid van het afvullen verbeteren op gebied van gewicht of volume. Het afvullen verloopt sneller en het maakt het een stuk makkelijker. Het is eveneens mogelijk het product bij een hogere temperatuur af te vullen zodat de houdbaarheid kan verbeterd worden.
Nuttige tips
Het investeren in een doseermachine vraag de nodige kennis en ervaring waar we u zeker en vast willen bijstaan. Het kan natuurlijk ook nuttig zijn zelf op de hoogte te zijn van enkele basisbegrippen. Bovendien is het bij het aanschaffen van een doseermachine van belang vooraf te bepalen wat precies de behoeften zijn. Eens deze vastgesteld zoeken wij samen met u naar de geschikte oplossing.
Enkele tips die wij u kunnen meegeven zijn:
– bepaal hoe groot de batch is en welke volumes je wenst af te vullen
– zorg dat je een idee hebt van de capaciteit in termen van recipiënten per minuut of per uur alsook het aantal kilogram product per dag
– zorg dat je een idee hebt van de maximale aanschafprijs die je bereidt bent te betalen. Dit gebaseerd op de capaciteit van je bedrijf en de prijs van je product. Betaal je meer dan de maximum prijs dan zal het afvullen je meer kosten dan opbrengen. Dat is natuurlijk de bedoeling niet.
– zorg dat je de eigenschappen van het product goed kent zoals de viscositeit, plakkerigheid, enz. Lever steeds een staaltje af zodat het product kan uitgetest worden.
Twijfelt u of een doseertoestel geschikt is voor jou product? Geen probleem contacteer ons en we helpen je graag verder.
Enkele nuttige termen
Bij de aanschaf van een doseermachine worden vaak specifieke termen gebruikt. Hieronder een overzicht van de belangrijkste termen die u verder op weg kunnen helpen bij de aanschaf.
piston-type: hierbij wordt een piston gebruikt om het product in de cilinder te zuigen. Vervolgens wordt het product uit de cilinder naar het recipiënt geduwd. Dit systeem is gebaseerd op perslucht. Perslucht systemen zijn de meest krachtigste en snelste systemen.
pomp-type peristaltische pomp: hierbij wordt een pomp gebruikt welke gedurende een welbepaalde tijd de vloeistof opzuigt. Dit type is enkel geschikt voor vloeistoffen welke gedoseerd worden in lage volumes.
single head: de machine heeft één kop en kan slechts één recipiënt tegelijk vullen. Er bestaan ook doseermachines met 2 of meerdere koppen
semi-automatisch: het recipiënt wordt manueel onder de kop geplaatst, vervolgens wordt het voetpedaal blijvend ingedrukt zodat de doseermachine doseert. Wordt het voetpedaal losgelaten dan keert de piston terug naar zijn oorspronkelijke stand.
Automatisch: Er wordt slechts kort op het voetpedaal geduwd. De piston maakt dan een volledige beweging en doseert. Het volstaat om de voetpedaal terug kort in te drukken om opnieuw te doseren. Dat kan er ook op duiden dat het toestel meerdere dosissen na elkaar kan doen zonder dat het voetpedaal moet worden ingedrukt.
hopper: sommige doseertoestellen kunnen het product rechtstreeks uit de ketel zuigen. Meestal wordt gebruik gemaakt van een hopper of trechter waarin het product zich bevindt. Dit wordt meestal toegepast bij meer viskeuze producten. Ook dubbelwandige hoppers bestaan met eventueel een roerwerk
vulvolume: dit is het volume dat afgevuld wordt. Vaak wordt rekening gehouden met de dichtheid zodat uit het volume het gewicht kan worden afgeleid.
cpm: capaciteit per minuut, dit is het aantal recipiënten welke er per minuut kunnen worden afgevuld.